Ultimate Fighting Championship

Inom MMA är det nog inget som är så välkänt som Ultimate Fighting Championship. Faktum är att det är en stor anledning till varför MMA finns i den utsträckning den gör idag. UFC banade vägen för många förändringar inom kampsporten, men det var också en väldigt kontroversiell början.

Dagens Ultimate Fighting Championship är stormsteg från hur det såg ut när det först började. En stor anledning till varför detta började överhuvudtaget var att låta experter inom olika kampsportsdiscipliner tävla mot varandra för att bevisa vilken som var bättre. Sportfrågor som ”kan en brottare slå en boxare” var meningen att få svar i dessa tävlingar.I det första eventet i UFCs historia, senare kallad för UFC 1, var det flera olika discipliner som representerades:

  • Kickboxning
  • Shootfighting
  • Sumobrottning
  • Savate
  • Karate
  • Boxning
  • Brasiliansk Jiujitsu

Och Brasilians Jiujitsu har en väldigt viktig roll i UFC historia. En av grundarna till UFC, Rorion Gracie, var son till grundaren av denna kampsports disciplin, och planen med UFC var till att börja med att visa hur dominant Brasiliansk Jiujitsu var när den ställes mot andra kampsporter. Detta visade sig vara ett ganska bra test då Royce Gracie ställde upp i den första UFC-tävlingen någonsin som en representant för Brasiliansk Jiujitsu och vann.UFC var dock väldigt kontroversiellt när det först började och blev snabbt bannlyst i många stater. Mycket av detta berodde på de extremt få regler som fanns i dessa tävlingar i början, nästan allt var egentligen tillåtet. Som UFC blev mer och mer populärt såg man dock behoven av att införa mer regler i syftet att göra detta till en sport som boxning, inte utan sina kontroverser, men fullständigt tillåtet att tävla inom.Idag är det så pass reglerat och professionellt att ingen egentligen höjer på ögonbrynen när de ser en vanlig match, även om det fortfarande kan förekomma brutala slag och sparkar som kan knocka en motståndare. Ett annat tecken på acceptansen är att det har blivit mer och mer vanligt att satsa pengar på matcher, både på vanliga sätt och vad man kallar livescore.UFC har nu gjort över 350 stora event och många mindre, så kallade UFC Fight Night. Sporten är idag otroligt populärt och många börjar träna MMA med hopp om att komma till toppen där de kan få en kontrakt i UFC.